Sunday 26 July 2015

Retsept: sammuv suga

Nagu iseenesest ehitasin jälle ühe soa kangastelgedele, sellega saab siis kududa koelõngalaineid ja kuigivõrd ka lõimelaineid. Vaja läheb: 16 mm plasttoru elektritarvete osakonnast, siis plastist toruklambreid 16millisele torule, eriti meeldivad mulle need valged kahe tiivaga, mille leidsin K-rauta santehnika osakonnast, 5 tk pakis. Siis ports paarikümnesentimeetriseid rattakodaraid, ja kui raatsid, siis osta koos niplitega. Lasnamäel on tore koht: Polaver oü, kes rattaosadega kaupleb. Siis võiks osta ka pool meetrit voolikut ESPAKi aiandusosakonnast, seal on selliseid läbipaistvaid, ostsin 10 mm-st. Ja kui juba Espakis oled, siis osta ka 2,5 mm puur.
Tööriistadest on siis vaja statiivi küljes trelli, millega saab vertikaalselt auke puurida. No ja käsisaagi või nuga, millega plasttoru ja voolikut jupitada.

Sammuva soa mooduli ehitamine. Toruklambritest saab PEA, mida saab liigutada ÜLEMISE TORU peal. Peast puuri läbi kolm auku võimalikult ühte ritta.
JALG. Märgi voolikule markeriga punktid iga nt 4-5mm tagant ja puuri voolikustki augud läbi. Pista voolikust läbi kodar, nii, et painutatud ots jääb allapoole ja kodara teine ots pista läbi PEA (toruklambri) ava. Mina tegin sellised moodulid, et kahe pea peale on üks kuue auguga jalg (voolikujupp). Ja mõned sellised, kus peal on oma jalg. Siin pildil on näha. On ka näha, et mul pole olnud kõikide kodarate otsa niplit, aitab ka kui ots näpitsatega ära painutada.



Moodul siis lihtsalt ripub ülemise toru küljes. Toru kinnitasin kummipaeltega paarist kohast ülemise soalaadi külge, moodulite alumiste otste taltsutamiseks tekitasin ka torujupi ja ka kummipaelaga kinni.


Selleks, et koelõngalaineid kududa, pööran mõned moodulid nurga alla ja panen kerge toru lõimede peale. Vaheliku moodustamist see ei sega. Need soapiid, mis siis ette on astunud tekitavad lainepõhju ja tagumised laineharju. 
Nagu näha, pole ma laiemat, kui 50 cm kangast kudunud ja materjalina oskan ainult lubada, et villase puhul toimib.



No ja päid piki toru liigutades saab ka lõimi kohalt nihutada.
Head ehitamist ja katsetamist, kangrud! Laineid! Laineid!

And for the inventive weavers who speak English, here are some instructions how to build your own Stepping Reed..

Creative Commonsi litsents
Autori Kadi Pajupuu teos pealkirjaga Stepping reed on kaitstud litsentsiga Creative Commonsi Autorile viitamine + Mitteäriline eesmärk + Jagamine samadel tingimustel 4.0 Rahvusvaheline litsents.

No comments:

Post a Comment