Monday 2 September 2013

Paabeli torn


Sünnipäevakingiks sain veel Johannes Gutslaffi piiblitõlke 1647-1657, Sutropi ja Uusküla Värvinimede raamatu ja piletid Paabeli torni (saalis oli Sutrop vist ka). Ausalt öeldes pole ma Vene teatris teatrietendusel kunagi käinudki. Võtsime igaks juhuks kõrvaklapid ka, äkki ei saa midagi aru. Piletid olid rõdul, aga lava oligi ehitatud peaaegu rõdu  kõrgusele. Gutslaff kirjeldab seda Paabeli rahva unistust taevani ulatuvast tornist sedasi:
Ninck nemmat ütlesit: wötkem kette, tegkem meille ütte lihna, ninck ütte tohrni, kenck päh harrj putke taiwa sisse; ninck tegkem hennelle ütte nimme; echk meije sahme weljalaotut ülle keicke mahIlma.
Teatris mängiti siis tellingutel. See interjöör on seal teatavasti tore rammus tort ja lava siis selline metalltorudest, putke taiwa sisse. Etenduses meeldisid mulle need kohad, kus tekitati helipilv. Esimene neist oli sulgpallimäng. Kujutlege: sulgpallimäng tellingutel. Alguses tuli mees, kes püüdis palli lüüa laeni (taiwa sisse), siis nad kõksisid koos naisterahvaga, vaikses täissaalis sulgpalli heliline plõnn...plõnn...plõnn. Teine helipilv oli tellingutorudel musitseeritud SUUR TININ, osales terve trupp, ja kolmas oli häälteüminaga tekitatud pilv.
Näidend koosneb väikestest kahe inimese vahelistest stseenidest (enamasti kurbnaljakad). Vahel on ühe asemel kass. Suhtekolmnurgd aimdusid telefonihelinast või võõrast lõhnast või kohale lohistatud armukese surnukehast või kuumaõhupalli kestast, mida mees andunud armastusega kokku pakkis.
See, mis mulle ei meeldinud, oli Lavastaja liin Autoriga, see oli esitatud skaibi-suhtlusena ja mõjus küllaltki tühja olmelise närveldamisena. Ja ma ei arva hästi, kui lavastaja ütleb vähemalt kümme korda, et inimesed on kõik üksi ja Paabeli tornid nagu ma muidu aru ei saaks.
Kõrvaklapist kostev veidi hirmunud vene neiu sünkroontõlge oli väga tore, harmoneerus etenduse nukrate monoloogidega väga hästi.
Paabelil on veel järjed tulemas, teiste lavastajate lood samal teemal.

Teatrist väljudes tabas Marilyni kaamera sellise vaate Vabadussambale ja tumedale pilvele. Aga platsi treppidel hõikusid inimesed Eesti-Bulgaaria korvpallimängule ekraani vahendusel kaasa elades.



No comments:

Post a Comment