Saturday 15 June 2013

Disainer X ei sünnita

Eile oli Tartus Tartu Kõrgema Kunstikooli korraldatud disainiteemaline arutelu, kus osalesid lõputööde hindamiskomisjonist Tõnis Vellamaa, Juha Laurikainen ja Asko Künnap ja juurdekutsututest Monika Järg, Jaak Roosi ja ma. Nagu mu eelmistestki postitustest näha, proovisin ennast juba varakult disainilainele häälestada, et vinges seltskonnas mitte häbisse jääda. Ehkki see, et Õhtulehes oli minu pilt koos vilditud jänestega ja allkirjas disainer, kõneleb ju oma keelt sellest, mis disaini-sõnaga on toimunud – disainer on peenem olla kui käsitööline, aga tarbekunstnik on juba sõimusõna.
Tegelikult oli huvitav kuulata, kuidas inimesed rääkisid disaineri elust. Asko K. kõneles oma reklaamifirma tegemistest ja lauamängudest. Hakkasin ka teiste kõnelejate poolt öeldut asetama kujuteldavasse lauamängu, mile nimi võiks olla Disainer X ei sünnita. Mängima peaks meeskondades. Täringuid on kolm: Klient, Olud, Tootja.
Klienditäringu tahkudel on hoiakud: RahaVähe, RuttuVaja, KoleIlus, NaabristParem, VabadKäed, PeidusPool.
Olu-tärigul on SügavMasu, TurgOnTäis, EL-TugiPakett, PoliitikPeos, PalkÜmbrikus, SoomeTööle.
Tootja-vürhvel peidab endas tahke Allhangud, Turukunn, KiireltKorda, Orjatöö, TeadaTegija, Susser-Vusser, SedaEiSaaTeha.
Mängijad veeretavad täringuid ja saavad võimaluse disaineri elukaarel sammukesi võtta. Mänguväljakul on ruute, mis sunnivad viskekordi vahele jätma. Vestlusest tuli välja, et disaineri komistuskivideks on IseTean, Tummsuu, KlientOnLoll, MindEiHinnata, KoheKuulsaks, NõmeTöö, VastutusHirmutab, KellaEiTunne, KardanEksida. Ja edasi aitab KiireReageering, ValdanTeemat, KuulanMärkanÕpin, VaimustunPiirangutest, Vastupidavus, OlenKliendiKingades, VäärtustanKogemust, KeskendunOlulisele, KasutanTäislauseid, TegijalJuhtub.

Tartu Trükimuuseum ja Lemmit Kaplinski teevad linna peal ekskursioone kasutult seisvatesse hoonetesse, kujutlusmängides-provotseerides: Kui siin oleks kultuuritehas. Kogukonna vajaduste ja võimaluste märkamise oskus ja tegutsemine – disainerile vägev väljakutse, kas pole! Kuidagi sätiks sellegi suuna sinna lauamängu...

No comments:

Post a Comment